Gå til innhold

Politibetjentene Elisabeth Robertsen, Erlend Elsbak og Daniel Kvalsund kontrollerte syklister på Dramsvegen i morges. Foto: Sjur Melsås

Politiet overrasket mørklagte syklister på Dramsvegen

Mørklagte syklister fikk seg en overraskelse da politiet og Tenk Tromsø ventet langs Dramsvegen i morges.

I denne kontrollen vanket det imidlertid ingen bøter! Politiet stoppet alle syklistene som manglet lys, men i stedet for en økonomisk smell før jul, fikk syklistene for- og baklykter til syklene sine.

– De fleste tromsøsyklistene er flinke, og bruker lys på sykkelen. De som ikke gjør det er i mindretall – men utgjør en fare i trafikken. Det er lovpålagt å ha lys både foran og bak på sykkelen, og det er det vi vil minne folk på i dag, sier Sjur Melsås, sykkelplanlegger i Tromsø kommune.

Stoppet åtte syklister

Totalt ble åtte syklister stoppet i kontrollen på grunn av manglende lys, mens de rundt 60 syklistene som hadde alt i orden fikk rosende ord fra politiet på veien.

– Med lys blir du godt synlig for medtrafikanter, og Transportøkonomisk institutt estimerer at det totale antallet drepte og skadde syklister kan reduseres med cirka 10 prosent dersom alle sykler med lys – både i mørket og i dagslys. Det tallet i seg selv bør være nok til å feste lys på sykkelen, sier Melsås.

Dette er reglene

Sykler du også i mørket? Husk at sykkelen skal ha gult eller hvitt lys foran og rødt lys bak! Lyktene må være festet til sykkelen, det holder ikke å feste lykter til klær eller hjelm. Lyktene skal også  kunne sees tydelig i en avstand på 300 meter, og lykter med blinkende lys skal blinke med minst 120 blink per minutt.