Gratis dekkskifte og tips til vintersykling

Vinteren nærmer seg, eller kanskje er den her allerede? Vi arrangerer gratis skifte av vinterdekk på sykkelen din lørdag 14 oktober. Ta med sykkelen din og vinterdekk, så hjelper vi deg å bli klar for vintersykkelsesongen. Vi stiller med veiledning dersom du har behov for nye dekk.

Gratis dekkskifte poster

Gratis dekkskifte og tips til vintersykling

Vinteren nærmer seg, eller kanskje er den her allerede? Vi arrangerer gratis skifte av vinterdekk på sykkelen din lørdag 14 oktober. Ta med sykkelen din og vinterdekk, så hjelper vi deg å bli klar for vintersykkelsesongen. Vi stiller med veiledning dersom du har behov for nye dekk.

Siste oppdatering 12. okt 2023, kl. 10:51

Publisert 11. okt 2023

Tenk Tromsø sykkelverksted

Hvor: Jekta ved Egon. Når: lørdag 14 oktober kl. 11 – 15.

Vi hjelper til med å skifte dekk på sykkelen din - så du er klar for vintersykling.

Ta med vinterdekkene dine, og lær deg tips og triks mens vi hjelper deg med dekkskiftet. Kanskje skifter du dekk selv neste gang?

Sykkelekspertene fra Bike Kitchen kan også veilede dersom du har behov for nye dekk til sykkelen din.

Tips og triks til deg som ønsker å prøve vintersykling

Syklist alene på sykkelvei ved siden av bilvei

For deg som har lyst å prøve ut vintersykling, så har vi samlet noe tips og triks som kan gjøre sykkelopplevelsen på vinterstid enda bedre

Det finnes mange tips til vintersykling. De som sykler mye og langt, kan ha andre behov enn de som ønsker å prøve vintersykling.

Dette er tips til deg som er relativt ny til vintersykling.

Hva skal du ha på deg?

Du trenger ikke å investere i dyre sykkelklær for å komme i gang med sykling om vinteren. Bruk de klærne du ville brukt for å gå den samme strekningen, med noen små tilpasninger.

  • Ull er gull – det er lurt med et varmt lag innerst
  • Vindtette klær uten gliper gjør det lettere å holde varmen
  • Gode hansker eller votter er viktig
  • Refleks for synlighet
  • Du blir fort varm når du har kommet i gang med tråkkingen

For å holde kulden ute fungerer det godt med ull innerst på kroppen og vindtette og vanntette klær utenpå. Det er viktig å huske at mye av varmetapet skjer i overgangene mellom klær og på hender, føtter og hode, så mye er gjort ved at du dekker deg godt til der. Det ligger flere tips til bekledning lenger ned i saken.

Hva slags utstyr trenger du?

Du trenger en sykkel, og sykkelen bør ha piggdekk til vinterbruk i Tromsø. Med piggdekk sitter du godt på veien, selv om det er både snø og is på veien.

  • Piggdekk
  • Lykt foran og bak
  • Gode skjermer er praktisk

Piggdekk anbefales sterkt på vinterføre i Tromsø, hvor vi har mye nedbør og varierende temperaturer. Husk at du bør peke frontlykten litt nedover for å ikke blende andre trafikanter.

Tips til vedlikehold av sykkelen

Sykkelen har godt av vedlikehold. Det kan være lurt med regelmessig vedlikehold, for eksempel i forbindelse med dekkskifte

  • Vask sykkelen
  • Smør kjedet
  • Sjekk bremsene

Det kan være lurt å rengjøre sykkelen når du har syklet i regn eller på møkkete føre – på lik linje med vedlikehold av sykkel på sommerstid. Det kan også være lurt å smøre kjedet regelmessig. Bruk gjerne en tørr olje, og husk å tørke av overflødig olje.

Små ekstra grep for økt komfort

Det er viktig med gode hansker eller votter når du sykler i kulda. Mange syns at «hummerhansker», der man har to og to fingre samlet, varmer ekstra. Det kan være vanskelig å finne helt vanntette hansker. Dersom du ønsker å være mest mulig tørr og varm på hendene kan det være lurt med såkalte styrevotter, som er «muffer» du kan tre over gir og bremsehendel og som du stikker henda inni når du sykler. Man kan starte med å bruke tynne ullhansker eller strikkavotter med vindtette overtrekksvotter utenpå, og vurdere behovet utfra din egen erfaring.

En god hals, gjerne i ull, som dekker hals, hake og eventuelt munn på ekstra kalde dager er også å anbefale. Den dekker også godt i nakken, sånn at du unngår å bli kald der.

Under hjelmen kan det være lurt å ha en tynn lue, pannebånd eller buff.

føttene kan det også være lurt å bruke ull. Dersom du merker at du trenger mer varme enn bare ullsokker, kan du bruke varme og vanntette sko. Har du ikke slike sko, er mye gjort dersom du går til innkjøp av et par vindtette og vanntette skotrekk. De holder godt på varmen selv om skoene i seg selv ikke er særlig varme.

Det er viktig å huske at mye av varmetapet skjer i overgangene mellom klær og på hender, føtter og hode, så dekk deg godt til der på de kalde dagene.

De som sykler mye og langt anbefaler ofte en sykkelbukse eller sykkelshorts med pute (padding) som gjør at sykkelsetet ikke kjennes så godt når man sykler et stykke.

Det finnes masse tips til både utstyr og vedlikehold, og dersom du skal sykle mye og langt har du kanskje flere behov enn de som skal komme i gang med vintersyklingen. Prøv deg frem, og opplev gleden ved vintersykling.

Vintersyklist Prestvannet Tromsø
Opplev gleden med vintersykling. Mvh, Tenk Tromsø
Fant du det du så etter?
Så dumt! Fortell oss gjerne hva du så etter, så vi kan bli bedre.
Så bra! Fortell oss gjerne hva du så etter, så vi kan bli enda bedre.
Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og personvernerklæringen og avtalevilkår fra Google gjelder.