Tromsøværinger finner tilbake til bussen

Det ble gjennomført over 9 millioner bussreiser i 2021. En økning på 12,6 prosent i forhold til 2020.

Bussterminalen i Giæverbukta i Tromsø

Tromsøværinger finner tilbake til bussen

Det ble gjennomført over 9 millioner bussreiser i 2021. En økning på 12,6 prosent i forhold til 2020.

Siste oppdatering 10. nov 2022, kl. 16:21

Publisert 02. jun 2022

Tall fra 2022 viser at rekordåret 2019 er innen rekkevidde.

– Flinke til å ta bussen
Historisk sett er tromsøværinger flinke til å ta bussen. I perioden 2014 til 2019 er det registrert 20,9 prosent flere bussreiser i Tromsø. En reisevaneundersøkelse fra 2020 viser at hele 14 prosent av alle daglige reiser gjennomføres med buss i Tromsø. Til sammenligning var antallet på rundt 12 prosent i 2014

– På grunn av det viktige arbeidet med Tenk Tromsø, og at vi har sagt oss villige til å innføre bompenger, har vi kunne bygge opp et tilbud som gjør det mer attraktivt å reise med bussen. Vi øker antallet avganger og gjør busstilbudet mer tilgjengelig for folk. At tilbudet brukes er en viktig suksessfaktor og tromsøværinger er veldig flinke til å ta bussen, sier komiteleder i Kommune- og byutviklingsutvalget Tone Marie Myklevoll (AP).

1200 daglige avganger
Daglig gjennomføres det gjennomsnittlig 1200 avganger med bybussene og i Tromsø kommune er det totalt 171 busser på veien. I tillegg til økt frekvens og flere busser på veien håper Tenk Tromsø at reduserte periodebilletter skal gjøre det lettere å velge bussen i fremtiden.

– Gjennom Tenk Tromsø har vi de rimeligste periodebillettene i landet. Rimelige billetter og høy frekvens er viktig for å kunne gi et attraktivt alternativ til bil, sier fylkesråd for samferdsel, Agnete Masternes Hanssen (Ap).

Flere reiser med buss
Reiseråd og restriksjoner bidro til 17 prosent nedgang i antall bussreiser fra 2019 til 2020 i Troms. Statistikk fra mars 2022 viser 1 135 021 påstigende passasjerer på bylinjene i Tromsø. Dette er kun 8 281 reisende unna rekordmåneden februar i 2020.

– Det er svært gledelig å se at folk kommer tilbake til bussen. Antall reisende totalt sett har vært rundt 2019-nivå siden mai 2021, nå ser vi indikasjoner på at vi har tatt igjen mye av det tapte, avslutter Masternes Hanssen.

Fant du det du så etter?
Så dumt! Fortell oss gjerne hva du så etter, så vi kan bli bedre.
Så bra! Fortell oss gjerne hva du så etter, så vi kan bli enda bedre.
Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og personvernerklæringen og avtalevilkår fra Google gjelder.