Oppstart av bompengeordningen — hvordan har det gått?

5. januar 2023 klokken 00:01 ble bomstasjonene i Tromsø satt i drift. Vi ser på hvordan oppstarten har gått og hva som er status nå en drøy uke etter.

Bomstasjon Tromsøbrua

Oppstart av bompengeordningen — hvordan har det gått?

5. januar 2023 klokken 00:01 ble bomstasjonene i Tromsø satt i drift. Vi ser på hvordan oppstarten har gått og hva som er status nå en drøy uke etter.

Siste oppdatering 13. jan 2023, kl. 15:02

Publisert 10. jan 2023

Bypakken Tenk Tromsø er nå over i en ny fase etter at bompengebetalingen startet opp 5. januar i år. Vi skal i løpet av 2023 sette i gang med flere gode prosjekter, som skal gjøre det enklere, tryggere og mer effektivt å ferdes i Tromsø. Men først vil vi ta oss tid til å se på hvordan oppstarten har gått.

Normal drift på bomstasjonene

Bompengeselskapet Nord, som er ansvarlige for drift av bomstasjonene i Tromsø, melder om at bomstasjonene fungerer som de skal og at det ikke har vært problemer av betydning i oppstartsfasen.

I tillegg ser det ut til at over 90 % av de kjørende har opprettet avtale med en bombrikkeutsteder, og de aller fleste av disse benytter brikken de har fått tilsendt.

Vi oppfordrer fortsatt folk til å inngå AutoPASS-avtale og montere brikken i henhold til monteringsanvisning som følger med.

Les mer om bompenger og AutoPASS her.

Nedgang i biltrafikken

Statens vegvesen har sammenlignet tall med samme periode i 2022, og funnet at de første dagene med bompengeordning viser en nedgang i biltrafikken. Sammenligner man trafikken torsdag 05.01.2023 med året før, torsdag 06.01.2022, viser det en gjennomsnittlig nedgang på om lag 13 %. Tall fra tirsdag 10.01.2023, sammenlignet med tirsdag 11.01.2022, viser en gjennomsnittlig nedgang på ca 6 %.

Det er for tidlig å si om disse endringene vil vedvare, da det kan være store variasjoner fra dag til dag. Først om noen måneder vil vi kunne se hva trendene er.

Statens vegvesen har sammenlignet trafikkdata for oppstartsdagene etter bompengeinnføringen, med samme periode i 2022. Skjermdump: Statens vegvesen

Folk velger buss og sykkel

Det er også registrert stor økning i bruk av buss og sykkel etter innføringen av bompenger. De første dagene viser at det er over 7 % flere som tar buss, sammenlignet med dagene før innføringen. Antall solgte periodebilletter har også økt kraftig. Dette tyder på at tromsøværinger er flinke til å velge buss og at vi har et godt og robust kollektivtilbud.

I tillegg til dette, har mange valgt å ta sykkelen fatt på sine daglige reiser på nyåret. Ifølge trafikkdata.no, økte andelen syklister over Tromsøbrua med nesten 46 %, hvis man sammenligner torsdag 05.01.2023 med torsdag 06.01.2022. Sammenligner man tirsdag 10.01.2023 med tirsdag 11.01.2022, er økningen på nesten 50 %.

Som forventet

Oppstarten av bompengeordningen i Tromsø har gått som forventet, og tallene samsvarer med innføring av bompenger i andre sammenlignbare byer. Nå gjenstår det bare å se hvordan tallene utvikler seg i tiden fremover.

Fant du det du så etter?
Så dumt! Fortell oss gjerne hva du så etter, så vi kan bli bedre.
Så bra! Fortell oss gjerne hva du så etter, så vi kan bli enda bedre.
Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og personvernerklæringen og avtalevilkår fra Google gjelder.