Tenk Tromsø har bevilget 8,7 millioner kroner fra byvekstavtalens belønningsmidler for å sørge for et bedre tilbud til myke trafikanter på vinterstid for sesongen 2023/2024. Midlene skal brukes til å tilrettelegge bedre ved store snøfall for de som går til fots, de som går på ski, de som ferdes med sykkel og de som reiser kollektivt.
-- Vi gleder oss over at så mange velger å reise til fots, på ski, med sykkel og med buss i Tromsø, og er glad for at vi nå kan tilrettelegge bedre for disse trafikantene. Gjennom forsterket vinterdrift for myke trafikanter på veinettet og i lysløypa ønsker vi å bidra til at det blir enklere å velge bort bilen på vei til jobb, skole og fritidsaktiviteter. Det sier Veronica Wiik som leder sekretariatet i Tenk Tromsø.
Forsterket vinterdrift i Tromsømarka
På Tromsøya er det et godt utviklet lysløypenett som brukes aktivt sommer som vinter - til fots, på ski og med sykkel.
Tromsøværinger bruker løypenettet til å ta seg frem til jobb, skole, fritidsaktiviteter og andre aktiviteter.
Tenk Tromsø ønsker å tilrettelegge for disse trafikantene gjennom større forutsigbarhet for tråkkede løyper, selv ved større snøfall.
Satsingen inkluderer ekstra midler til å tråkke løyper oftere ved store snøfall, slik at Tromsømarka blir en forutsigbar ferdeselsåre også på vinterstid.
Det vil senere også være aktuelt å se på muligheter for denne typen tråkking også i de andre lysløypenettene på Kvaløya og på fastlandet.
Forsterket vinterdrift av veinettet
Det skal også bruke midler fra byvekstavtalen til å øke kapasiteten på bortkjøring av snø fra veinettet og i sentrumsområdene.
Ved store snøfall legges snøen normalt sett enten i grøfta eller i deponier under brøyting, mens bortkjøring skjer etter at det har sluttet å snø. Med økt bevilgning fra Tenk Tromsø, så kan Tromsø kommune øke kapasiteten på bortkjøring av snø på utvalgte strekninger på deres veinett og i sentrumsområdene.
Ved å fjerne snøen umiddelbart etter store snøfall bidrar vi til å unngå at bredden på veiene snevres inn gjennom at det hoper seg opp ranker mellom vei og fortau.
Det prioriteres forsterket vinterdrift på i overkant av 15 km vei på strekningene Dramsveien, Langnesbakken, Kirkegårdsveien, Kongsbakken, Stakkevollveien, Skippergata, Bispegata, Storgata, Vestregata, Kirkegårdsveien og Langnesbakken.
På sikt jobbes det for å tilrettelegge slik at fremkommeligheten for myke trafikanter på vinterstid er tilnærmet lik fremkommeligheten på sommeren.
For å komme raskt i gang med tiltak for å bedre fremkommeligheten for myke trafikanter gjelder bevilgningen til forsterket vinterdrift i første omgang for vinteren 2023/2024. Samtidig jobbes det med langsiktig forsterkning av vinterdrift for myke trafikanter.
Om Tenk Tromsø
Tenk Tromsø er et samarbeid mellom Tromsø kommune, Troms og Finnmark fylkeskommune, Statens vegvesen, Statsforvalter i Troms og Finnmark og innbyggerne i Tromsø.
Tenk Tromsø består av en gruppe samferdselsprosjekter som samlet sett skal sørge for at veksten i antall hverdagsreiser i Tromsø skal tas med gange, sykkel og kollektivtransport.
Stat, fylke og kommune gjennomfører prosjekter på sine veinett, for å tilrettelegge for endring i reisevaner.
Gjennom endring i reisevaner skal vi unngå vekst i trafikk med personbil målt opp mot personbiltrafikk i 2019. Vi skal samtidig bidra til reduksjon i klimagassutslipp, kø, støv og støy, i tillegg til å bidra til økt trafikksikkerhet og bedre trafikkflyt i Tromsø.
Sammen skal vi bidra til en fremtidsrettet by med bedre fremkommelighet for alle, en by med bedre luftkvalitet og mindre støy, en by som rommer vekst i antall hverdagsreiser samtidig som vi sikrer et godt bymiljø for alle.