
Gode tall for nullvekstmålet
Reisevaneundersøkelsen 2024 viser at Tromsøværinger foretar halvparten av alle hverdagsreiser med andre transportformer enn privatbil. Sett mot 2019 er andel:
- Bilreiser redusert fra 60 til 50 prosent
- Bussreiser økt fra 12 prosent 15 prosent
- Sykkelreiser økt fra 4 prosent til 6 prosent
- Gående økt fra 21 prosent til 25 prosent
Tromsø skiller seg positivt ut på landsbasis for både reiser til fots, med sykkel, med buss og med privatbil, målt mot reisevaner i de 7 andre største byregionene.
--Utviklingen er gledelig og viser at målrettet samarbeid mellom stat, fylke og kommune gir resultater som gagner miljøet og folkehelsa. Det er godt å se at vi er på rett vei. Det sier ordfører i Tromsø, Gunnar Wilhelmsen.
Tallene viser at Tromsøværinger går og sykler mye. Byen vår er i særstilling med tanke på årlig mengde snøfall. I 2024 ser vi en liten nedgang i sykkelandelen mot 2023. Nedgangen knyttes til perioder mye nedbør og skiftende værforhold både vår og senhøst 2024. I disse periodene ble det i tellepunktene i Tromsø registrert et betydelig færre antall syklister i byen. Tallene viser at stabil og forutsigbar vinterdrift av gang- og sykkelveier er viktig for byens syklister.
Likevel ser vi at andelen som bruker sykkel, og spesielt på arbeidsreiser, er stabilt høy i Tromsø i 2024. Dette kan tyde på at reduksjon i syklister i perioder med dårlig vær er hentet inn gjennom økt sykkelbruk gjennom sommerhalvåret.
Tromsø har den beste kollektivdekningen i landet. I Tromsø oppgir 88 prosent at de har god eller svært god tilgang til kollektivtransport. I Oslo er tallet 85 prosent. På landsbasis er det kun Oslo som har høyere kollektivandel enn Tromsø. Utviklingen viser at den tilretteleggingen som er gjort av Troms fylkeskommune og Svipper virkelig monner for miljøvennlige reiser.
--Det er positivt at vi har en økning i kollektivreisende i Tromsø og at våre tiltak i Tenk Tromsø fungerer. Det sier fylkesordfører i Troms fylkeskommune, Kristina Torbergsen.
Reisevaneundersøkelsen viser er en nedgang i andel kollektivreiser blant innbyggerne i Tromsø fra 2023 til 2024. Samtidig viser telling av antall bussreisende en økning. Dette kan tyde på at deler av veksten i antall bussreiser i Tromsø er knyttet til økning i turisme.
I styringsgruppens møte ble det diskutert at det i tiden fremover vil bli viktig å få mer kunnskap hvordan økningen i turisme påvirker innbyggernes reisehverdag.

Vi ser også en økning i bilandel fra 2023 til 2024. Det kan være at noen av syklistene valgte å bruke bilen, i stedet for sykkel, i periodene med mye nedbør i 2024. Og det kan være at flere bruker bilen mer etter hvert som man har vennet seg til bompengene.
Økningen i bilbruk jamfør Reisevaneundersøkelsen er lavere enn den trafikkveksten som vises i byindeksen, og lavere enn økning i antall passeringer i bomstasjonene. Ingen av disse tallkildene er endelige fasiter, men sammen kan de tyde på at deler av trafikkveksten i Tromsø også kan knyttes til økning i turisme.
Det er behov for mer kunnskap om turistenes reisevaner. Dette vil bidra til å sikre at vi tilrettelegger godt for alle som ferdes i byen vår, samt bidra til at de gode tallene for måloppnåelse i Tromsø opprettholdes over tid.
Tromsø måles på utvikling i flere ulike indekser og indikatorer for måloppnåelse. I Tenk Tromsø sin Årsmelding 2024 kan du lese om de gode tallene for indikatorene for måloppnåelse i Tromsø, sett mot 2019.
Totalt 2,7 milliarder kroner 2026-2029
I styringsgruppemøtet fredag 28 mars behandlet styringsgruppen også forslag til Handlingsprogram 2026-2029. Der foreslås det prosjektgjennomføring for 2,7 milliarder kroner i perioden 2026-2029 for å tilrettelegge for et bedre og mer miljøvennlig transportsystem i Tromsø. Dette arbeidet kommer i tillegg til prosjektarbeid for 1,7 milliarder kroner i perioden 2021-2025.
I Handlingsprogram 2026-2029 videreføres gode prosjekter fra tidligere handlingsprogram, både i bypakkens og byvekstavtalens prosjektportefølje. Mange av disse ferdigstilles i sin helhet i perioden, noe som vil bidra til en betydelig bedre reisehverdag for alle trafikantgrupper i Tromsø.
– Målet med Tenk Tromsø er at klimagassutslipp, kø, luftforurensning og støy skal reduseres gjennom effektiv arealbruk og ved at veksten i persontransporten tas med kollektivtransport, sykling og gange, sier vegdirektør Ingrid Dahl Hovland, som er leder i styringsgruppa for byvekstavtalen i Tromsø.
De strekningsvise prosjektene Stakkevollvegen nord og Strandvegen er viktige for alle trafikantgrupper, og begge planlegges ferdigstilt i perioden. Også Stakkevollvegen sør er planlagt å være i siste fase av byggeperiode innen 2029.
I tillegg fortsetter satsingen på myke trafikanter gjennom prosjektene Mindre tiltak bydeler og myke trafikanter, Tryggere skolevei, Tryggere skolevei distrikt, Forsterket vinterdrift og utvikling av bedre løsninger for gang- og sykkelvei på Tromsøya. Midler til forsterket vinterdrift er økt med 46 % i 2025 og 2026, da tallene fra Reisevaneundersøkelse og tellinger viser at vinterdrift er viktig for trygg og forutsigbar fremkommelighet for myke trafikanter vinterstid.
Det planlegges brukt 1,2 milliarder kroner i perioden 2026-2029 på å gi bussreisende en bedre reisehverdag. Det skal bygges bedre løsninger for buss i sentrum, nytt bussknutepunkt i Kroken, bedre snuplass- og reguleringsfasiliteter på Langnes, ladeinfrastruktur for elbuss og gjennomføring av tiltak for å redusere flaskehalser for bussen. Midlene brukes også til drift av kollektivtilbudet, til tilskudd til billettprisene og bedre holdeplasser for bussreisende.
Du kan lese mer om de enkelte prosjektene i Tenk Tromsø her.
Om Tenk Tromsø
Tenk Tromsø jobber for å redusere klimagassutslipp, kø, luftforurensning og støy, gjennom effektiv arealbruk og ved at veksten i persontransporten tas med kollektivtransport, sykling og gange (nullvekstmålet).
Målet skal nås i løpet av avtaleperioden noe som innebærer at personbiltrafikken ved utløpet av avtaleperioden skal være på samme nivå eller lavere enn referanseåret 2019.
Tenk Tromsø er et virkemiddel i byutviklingen, som skal bidra til at Tromsø får bedre luftkvalitet, mindre kø, bedre fremkommelighet og lavere klimagassutslipp – selv om vi blir flere.
Tenk Tromsø gjennomføres i samarbeid mellom byvekstavtalens parter: Tromsø kommune, Troms fylkeskommune, Statens vegvesen og Statsforvalteren i Troms og Finnmark.