Cecilia (52) og Christian (47) sykler året rundt

Flere og flere i Tromsø benytter seg av sykkel på sine hverdagsreiser. Vi har snakket med to av byens råtasser, som sykler til og fra jobb uansett årstid.

Billdecollage med to syklister

Cecilia (52) og Christian (47) sykler året rundt

Flere og flere i Tromsø benytter seg av sykkel på sine hverdagsreiser. Vi har snakket med to av byens råtasser, som sykler til og fra jobb uansett årstid.

Siste oppdatering 15. mar 2023, kl. 12:29

Publisert 06. feb 2023

Det kom frem på styringsgruppemøte i Tenk Tromsø onsdag 1. februar, at økningen av antall syklister i Tromsø er stor. Basert på tall fra sykkeltellerne som er plassert rundt om i byen, er det over 93 prosent flere som kastet seg på sykkelen i januar 2023, sammenlignet med samme periode i fjor.

Viktig innbyggerperspektiv

En ting er å analysere tall og data, for å se effekter av tiltakene bypakken gjør. Vel så viktig er det å få innblikk i hvordan innbyggerne i byen vår opplever det. Derfor har vi tatt praten med to syklister, Cecilia Sundberg (52) og Christian Sæther Riksheim (47). Begge bruker sykkelen flittig hele året.

Christian bor på Storelva sammen med kone og to barn. Arbeidsplassen hans er i sentrum. Cecilia bor på toppen av Tromsøya. Hun er samboer og har to voksne barn, hvorav ett fortsatt bor hjemme. Hennes jobb ligger også i sentrum.

– Hvilken distanse sykler dere?

Christian: – Det blir 16 kilometer hvis jeg sykler rundt sydspissen. Nå på vinteren sykler jeg over øya på elsykkel, og da blir det 13,5 kilometer.

Cecilia: – Sykkelturen er på under 2 kilometer fra toppen av øya til jobb.

– Hvor lenge har dere syklet til og fra jobb?

Christian: – 6 år blir det vel. Begynte på en 29 tommer, konverterte til en CX og kapitulerte i vinter da jeg kjøpte elsykkel.

Cecilia: – Jeg har syklet til og fra jobb i 10 år, så lenge jeg har bodd i Tromsø. I løpet av disse årene har jeg skiftet fra tregirsykkel med kurv på styret, til elsykkel og er nå tilbake på vanlig lett hybridsykkel.

– Har innføringen av bompenger gjort at dere oftere velger sykkel?

Christian: – Tok faktisk buss en periode i høst, og på en litt regntung dag ble jeg stående på bussen til flyplassen. Da rykka elsykkelen veldig fort fram. Tenkte at det kom til å bli madness når bomringen kom.

Cecilia: – Jeg sykler som før selv med bompenger.

– Hva er deres pluss og minus med å sykle?

Christian: – Det er et pluss med egentid før og etter jobb, der jeg kan høre på musikk og podcast og våkne skikkelig. I tillegg får jeg fysisk aktivitet og frisk luft. Og så slipper man å forholde seg til busstidene. Jeg bruker 3 minutter kortere tid på sykkel enn med buss. Minuset er at man må dusje både før og etter jobb og at det av og til er pissregn. Man må ha gode regnklær.

Cecilia: – Jeg får frisk luft og litt trening av å sykle, i tillegg til at jeg slipper parkeringsavgifter og kommer meg dit jeg skal. Det er risikofylt å sykle i Tromsø. Som syklist er jeg utsatt og avhengig av at harde trafikanter skjønner at det trengs marginer på glatte vaskebrettveier.

– Har dere generelle tips og råd til de som vurderer å vintersykle?

Christian: – Analog sykling, altså sykling uten motor, på vinteren er "for the special kind of stupid". Med dette mener jeg at man må være over gjennomsnittet glad i å bli svett fra innsiden, mens man blir våt fra utsiden. Og følelsen av å ta på seg våte klær før du sykler hjem fra jobben, må bare oppleves. Dette sier jeg selvsagt med at smil, for dette er noe jeg har gjort i flere år.

Sykler du uten motor er mitt beste tips doble sett med klær.slik at man alltid starter med tørre varme klær. Vanntette gode sykkelsko og gode hansker senker dørstokken ytterligere. Sykler man med motor gjelder det bare å nyte turen, passe på sporing når det har fryst på, og ikke minst sykle over Prestvannet når isen er sikker.

Cecilia: – Mitt råd er å ta tiden til hjelp for å komme frem som vintersyklist. Flere lag hansker eller votter er bra, og jeg liker å sykle med briller.

Her er noen av sykkelparkeringshusene du finner i byen:

  • Parkeringstunnelen (inngang bak biblioteket): Gratis
  • Prostneset: Gratis første time, deretter kr 10 pr time
  • UiT: Gratis, med adgangskontroll
  • Studentboligene: Gratis
  • UNN: Gratis, med adgangskontroll
  • Jekta Storsenter: Gratis første time, deretter kr 10 pr time
Fant du det du så etter?
Så dumt! Fortell oss gjerne hva du så etter, så vi kan bli bedre.
Så bra! Fortell oss gjerne hva du så etter, så vi kan bli enda bedre.
Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og personvernerklæringen og avtalevilkår fra Google gjelder.