Tenk Tromsø bygger infrastruktur og gjennomfører driftsprosjekter for å bidra til et miljøvennlig, trygt og effektivt transportsystem for alle. Dette gjør vi gjennom både bypakken og byvekstavtalen. Byvekstmidlene medfinansierer byvekstavtalens prosjekter.
Byvekstavtalens prosjekter i 2024
Under kan du lese mer om pågående aktivitet i byvekstavtalens prosjektportefølje.
Tromsøbrua utvidelse sykkelvei
Oppsummert: Forsterkning av Tromsøbrua for å kunne utvide sykkelbanen over brua.
I juni 2024 startet vi opp det forberedende arbeidet med forsterkning av Tromsøbrua for å kunne utvide sykkelbanen over brua. Dagens sykkelbane er smal, noe som medfører redusert trafikksikkerhet for de som ferdes på brua. Dette spesielt i lys av at flere og flere sykler med bredere sykler, og at hastighet for syklende har økt i takt med økt elsykkelandel.
Det forberedende arbeidet med forsterkning av brua ble gjort i sammenheng med fylkeskommunens vedlikeholdsarbeid på brua sommeren 2024. Selve utvidelsen (byggingen) av sykkelfeltet er planlagt gjennomført i 2025. Les mer om prosjektet her.
Reduserte billettpriser
Oppsummert: 26 mill.kr i bidrag til at billettene er rimeligere enn de ellers ville vært.
Tenk Tromsø subsidierte billettprisene på periodebilletter og utenfor-rush-billetter med totalt 26 mill. kr byvekstmidler i 2024. Byvekstavtalen bidrar til at bussbillettene er billigere enn de ellers ville vært. Les mer om tiltaket her.
Styrket busstilbud
Oppsummert: 96 mill.kr til busstilbudet i Tromsø
Tenk Tromsø medfinansierer det økte bybusstilbudet fra 2019 med 96 mill. kr belønningsmidler i 2024. Medfinansieringen brukes til å opprettholde økningen i antall bussavganger, den økte frekvensen på avganger og de nye direkterutene - etter at busstilbudet ble styrket i 2019. Les mer om tiltaket her.
Mindre tiltak bydeler og myke trafikanter
Oppsummert: 6 delprosjekter i ulike bydeler
Byvekstmidlene muliggjør gjennomføring av mindre tiltak som eksempelvis veilys, snarveier, "lapping" av fortau, forbedring av krysningspunkt og lignende tiltak som ikke ligger under et større prosjekt i Tenk Tromsø. Arbeidet er startet opp i 2024 og baseres på innspill fra bydelsråd og innbyggere, og tiltakene er valgt ut basert på faglig vurdering av tiltakenes gjennomførbarhet.
- På Gimle og Stakkevollan har vi utbedret over 2 kilometer gang, sykkelvei og fortau
- Turveier på Tromsøya er utbedret og har fått bedre belysning
- Rødbrua i Tromsdalen er gjort om til gang- og sykkelvei, og vi har i 2024 påbegynt arbeidet med tryggere og bedre ferdsel for myke trafikanter i området.
- Veilys er et eget tiltak der vi jobber oss gjennom kryss og veier med identifiserte behov for bedre belysning. I 2024 har vi vært i Heilovegen, Stakkevollvegen, Søren Zakariassens gate / Borgermester Eidems gate, Grønnegata, Meieriet, Bekkevollvegen og Mekanikervegen.
- Trappa i Kongeparken er påbegynt utbedret for slitasjeskader gjennom oppretting av trappetrinn, avretting av mellomstykkene mellom trappetrinnene og nytt toppdekke på disse.
- Turveien i Kroken, fra Jadevegen til Steinbruddet får god belysning med teknologi som tilpasser belysning etter bruk. Arbeidet planlegges ferdigstilt i 2025.
Forsterket vinterdrift
Oppsummert: Hyppigere bortkjøring av snø, hyppigere tråkking av lysløypenett på Tromsøya, forsterket drift på fire sentrale strekninger for bedre fremkommelighet
Det er brukt midler på videreføring av den forsterkede vinterdriften på strekningene: Dramsvegen fra skibrua til saksekrysset, Langnesvegen – Kirkegårdsvegen, Heilovegen og Gåsværvegen. Disse veiene er smale og/eller bratte, og vanskelige å drifte optimalt under store snøfall, siden det er få arealer til snødeponering
Det er også brukt midler på hyppigere bortkjøring av snø fra veinettet og i sentrumsområdene, samt på hyppigere tråkking av lysløypenettet for bedre fremkommelighet for fotgjengere og syklister gjennom Tromsømarka.
Annet arbeid i byvekstavtalens portefølje i 2024
I tillegg til gjennomføring av prosjektene som er nevnt over, så er det jobbet med å planlegge og prosjektere ikke-gjennomføringsklare prioriterte prosjekter i byvekstavtalens prosjektportefølje.
Prosjekter som jobber med klargjøring før gjennomføring i kommende år inkluderer: "Gang- og sykkel sentrum", "Gang- og sykkel Nordspissen", "Tryggere skolevei distrikt", "Hvilebuer buss Kroker og Skjelnan", "Snuplassregulering Langnes", Storelva innfartsparkering", "Blå bybane", "Mobilitet" og "Dramsvegen". Du kan lese mer om prosjektene i Tenk Tromsø på nettsiden vår. Prosjekter markert med "BVA" er finansiert av byvekstavtalens midler.
Byvekstavtalens prosjekter hadde en samlet økonomisk prognose for 2024 på 193 mill.kr per oktober 2024. Endelig regnskap per prosjekt, med tilhørende finansieringskilder, presenteres gjennom Tenk Tromsø sin Årsmelding.
Om Tenk Tromsø
Tenk Tromsø jobber for å redusere klimagassutslipp, kø, luftforurensning og støy, gjennom effektiv arealbruk og ved at veksten i persontransporten tas med kollektivtransport, sykling og gange (nullvekstmålet).
Målet skal nås i løpet av avtaleperioden noe som innebærer at personbiltrafikken ved utløpet av avtaleperioden skal være på samme nivå eller lavere enn referanseåret 2019.
Tenk Tromsø er et virkemiddel i byutviklingen, som skal bidra til at Tromsø får bedre luftkvalitet, mindre kø, bedre fremkommelighet og lavere klimagassutslipp – selv om vi blir flere.
Prosjektene i Tenk Tromsø gjennomføres i samarbeid mellom byvekstavtalens parter: Tromsø kommune, Troms fylkeskommune, Statens vegvesen og Statsforvalteren i Troms og Finnmark. Les mer om Tenk Tromsø sine mål, prosjekter, finansiering og styring her: Dette er Tenk Tromsø | Tenk Tromsø